П`ятниця, 29.03.2024, 16:11
Вітаю Вас Гість | RSS

Видання знань "Українська література"

Наше опитування
Якій країні належить творчість М.В.Гоголя
Всього відповідей: 12520
Форма входу
Рубрики сайту
Спільнота ВК
Реклама

Украинская Баннерная Сеть
Пошук

Головна » 2011 » Квітень » 28 » Новини освіти: Коли бізнес опікується освітою, він інвестує у власну справу - В.Семиноженко
11:34
Новини освіти: Коли бізнес опікується освітою, він інвестує у власну справу - В.Семиноженко

Сфера ІТ у хорошому сенсі приречена на стрімкий розвиток. Таку думку висловив Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко під час круглого столу «ІТ-освіта в Україні».

"До початку світової кризи вона (сфера ІТ - ред.) зростала на 50% щорічно. Непогані темпи росту зберігаються й сьогодні – 30-40%. Але невдовзі вони збільшаться у рази, адже світ визначається з новою економічною моделлю. Очевидно, що економіка майбутнього буде не сировинною, а інформаційною. Отже, першочерговим завданням є її забезпечення кваліфікованими кадрами», - сказав Семиноженко. Він підкреслив, що мета круглого столу – спільними зусиллями експертів винайти рецепти того, як подолати диспропорції між ринковим попитом на ІТ-спеціалістів і недостатньою пропозицією вищих навчальних закладів.

За його словами, дефіцит у ІТ-спеціалістах на сьогодні становить 30%. При цьому знайти роботу у ІТ-компаніях можуть лише 25% випускників – решта не відповідає за рівнем своєї кваліфікації. Таким чином, до 2015 року дефіцит спеціалістів у сфері ІТ складатиме майже 80%.

Володимир Семиноженко переконаний, що змінити ситуацію на краще можливо завдяки ефективному державно-приватному партнерству. На його думку, ІТ-спеціальності повинні стати пріоритетними у системі вищої освіти – йдеться не тільки про збільшення квот на набір, але насамперед про підвищення якісних вимог.

Голова Держінформнауки переконаний, що роль держави у цьому процесі полягає, у першу чергу, у створенні відповідних «правил гри», зокрема – через вироблення необхідної законодавчої бази. Якщо завдання держави – усунути диспропорції у структурі спеціальностей, то ІТ-бізнес, у свою чергу, має розробити сучасну кваліфікаційну рамку підготовки спеціалістів, взяти активну участь у створенні навчальних програм, долучитися до організації центрів перекваліфікації та підвищення кваліфікації, зрештою – прийти у вузи, відкриваючи власні кафедри або факультети. «Коли приватний бізнес опікується освітою, він займається не благодійністю – він інвестує у власну справу, готуючи конкурентоспроможних працівників», - відзначив Володимир Семиноженко.

Він також наголосив на тому, що посилювати ІТ-освіту насамперед потрібно у так званих «кластерах», тобто у вузах тих міст, де ІТ-спеціальності вже викладаються на високому рівні. Це Київ, Харків, Львів, Донецьк і Луганськ.

Крім того, на його переконання, підіймати ІТ-освіту потрібно починаючи зі школи. Адже зниження «коефіцієнту корисної дії» вузівських випускників технічних спеціальностей великою мірою спровокований слабким рівнем викладання математики у школах.

«Жодний чиновник не замінить експертне співтовариство. Ви – формуєте пропозиції, ми – вас підтримуємо, реалізуючи їх у вигляді необхідних законів, постанов, програм», - сказав Голова Держінформнауки, звертаючись до учасників круглого столу.

Джерело: УНН

Додав на сайт: Андрій Пустович

Переглядів: 587 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Бібліотека
Реклама

Украинская Баннерная Сеть


Украинская Баннерная Сеть
Друзі сайту
Реферати українською мовою скачати безкоштовно
Додай в нотатки