Вівторок, 19.03.2024, 13:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Видання знань "Українська література"

Наше опитування
Якій країні належить творчість М.В.Гоголя
Всього відповідей: 12515
Форма входу
Рубрики сайту
Спільнота ВК
Реклама

Украинская Баннерная Сеть
Пошук

Головна » 2011 » Квітень » 25 » Літературні новини: Аґнєшка МАТУСЯК: «Український модернізм – особливий»
13:57
Літературні новини: Аґнєшка МАТУСЯК: «Український модернізм – особливий»
Аґнєшка Матусяк має здатність поєднувати на перший погляд непоєднуване. Бере архітектурні стилі, наприклад, і приміряє їх до літератури. От сецесію припасувала до українських поетів «Молодої музи»...

М
и познайомилися з пані Аґнєшкою у Вроцлаві, де вона завідує відділом україністики в Інституті слов’янської філології тамтешнього університету. Доктор гуманітарних наук, вона зовсім не відповідає стереотипу: жвава, життєрадісна і з почуттям гумору. Спершу Аґнєшка готувалася бути знавцем російської літератури і написала працю про російського літератора Федора Сологуба. Однак Польщі були потрібні фахівці з україністики. Пані Аґнєшці довелося перекваліфіковуватися.

Аґнєшка Матусяк написала і видала у Польщі ґрунтовну працю «У колі української сецесії. Вибрані проблеми поетики творчості письменників «Молодої музи», організувала стажування студентів україністики у Львові і візити українських літераторів до Польщі. А в Україні, у серії Василя Габора «Приватна колекція. Українська класика: світовий контекст», вийшла розвідка про талановитого письменника Михайла Яцкова.

«Я не хотіла обривати нитки моєї попередньої праці про молодомузівців, - зауважила пані Аґнєшка у львівській книгарні «Є», - тому вирішила докладніше написати про одного з найбільш цікавих і химерних представників цього угруповання Михайла Яцкова».

«У Польщі колеги-літературознавці переконували, що в Галичині початку ХХ століття не могло існувати модерністичної течії в літературі, але я знала, що вона була, - каже пані Аґнєшка. - Український модернізм – особливий. І саме це я хотіла показати у книзі «Химерний Яцків».

Джерело: wz.lviv.ua

Переглядів: 870 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Бібліотека
Реклама

Украинская Баннерная Сеть


Украинская Баннерная Сеть
Друзі сайту
Реферати українською мовою скачати безкоштовно
Додай в нотатки